Sigurno ti se nekada dešavalo da zacrtaš neki cilj, koji ti se čini jako važan. Puna entuzijazma kreneš prema njemu. U prvo vreme sve ide dobro i lagano, ti si super motivisana. Međutim, kako vreme odmiče, primetiš da ti je sve teže da ostaneš dosledna i radiš sve što je potrebno da bi stigla na cilj. Najčešće kada ponestane motivacije, put do cilja postaje jedno mučenje. Tada ti posvećenost cilju pada sve teže, dok ti se maltene sam cilj ne smuči i onda odustaneš.

ZAŠTO GUBIMO MOTIVACIJU

Postoji više razloga zbog kojih možemo izgubiti motivaciju. Ovde ću govoriti o dva na koje imamo direktan uticaj.

Jedan od njih je taj, što postizanje ciljeva obično podrazumeva neke nove aktivnosti ili čak navike u našem životu. Ljudi su po prirodi u otporu prema promenama. I to je jedan od razloga zašto nam ponestaje motivacije. Ono što je tada važno da osvestimo je da je otpor samo prolazna faza. On će potrajati dok ne usvojimo novu naviku i onda će nestati.

Poznato je da je 21 dan ponavljanja dovoljan, da naše podsvesno usvoji novu naviku kao da je oduvek bila tu. Testiraj sebe tako što ćeš napraviti ovaj izazov. Možeš reći sebi da ako nakon 21 dana ponavljanja, otpor i dalje bude prisutan – možeš odustati. Daj sebi priliku da se osnažiš kroz ovo iskustvo.

Drugi čest razlog gubljenja motivacije, je što naš cilj nije u skladu sa našim vrednostima. Vrednosti ono nešto što je nama sveto, što nam je najvažnije. Nekom je to porodica, nekom karijera, nekome iskrenost, a nekome zdravlje. Svaka osoba ima svoj set najvažnijih vrednosti sa kojima jednostavno ne pravimo kompromise. Ali može da nam se desi da podsvesno sebe sabotiramo.

Na primer, naša vrhunska vrednost je porodica, a cilj nam je da napredujemo na poslu. To unapređenje zahteva prekovremeni rad, koji nas drži vezane za kancelariju i ne ostavlja nam vreme za porodicu. Pitanje je samo trenutka kada ćemo izgubiti motivaciju za ovakav cilj. Ovaj cilj bukvalno potire našu vrhunsku vrednost. I teško se može realizovati uz elan.

ŠTA DOBIJAMO OSTVARENJEM CILJEVA

Kada prevaziđemo otpor i istrajemo u uvođenju nove navike, sledi olakšanje i opet rast motivacije. Kada smo dovoljno istrajni da prođemo kroz fazu otpora, sledi nagrada u vidu jačanja samopouzdanja. Svaki put kada pobedimo sebe i prevaziđemo unutrašnji otpor, ukazali smo sebi poštovanje i pokazali ljubav. Kroz neodustajanje od onoga što nam je važno, gradimo vrline kao što su doslednost i pouzdanost.

Ovim smo i sebi i drugima pokazali da smo soba od reči i da se na nas može osloniti. Što je najvažnije, sebi smo dokazali da se na sebe možemo osloniti. Dokazali smo da kada nešto kažemo to i uradimo i da držimo do date reči.

Takođe, kada uskladimo ciljeve sa svojim vrednostima, motivacija je mnogo više prisutna. U toj situaciji naši ciljevi podržavaju naše vrednosti i mi smo na svim nivoima odlučni da se to ostvari. Na taj način imamo osećaj da radimo pravu stvar.

Sa svakim ostvarenim ciljem, mi gradimo disciplinu i vremenom nam svaki sledeći cilj bude lakše dostižan.

Podeliću sa vama tri saveta kako da pristupite svojim ciljevima, kako biste lakše stizali do njih.

 

1. ŠTA SE KRIJE IZA CILJA

Ono što je srž motivacije za ostvarenje nekog cilja je tvoje zašto, iza tog cilja. Tvoje zašto predstavlja pravi i najdublji razlog zašto ti je cilj važan. Do tvog zašto možeš doći kroz nekoliko pitanja koja ćeš sebi postaviti.

Predstaviću ovo kroz jedan primer mršavljenja. Recimo cilj je da smršaš 20kg. Pitanja koja ti mogu biti korisna na tom putu su sledeća:

Zašto mi je to važno?

  • Zato što mi nije lepo u svom telu
  • Zato što želim da budem fit
  • Zato što želim da budem zdrava

Šta će u mom životu biti drugačije ako mi je lepo u svom telu, ako sam fit i zdrava?

  • Tada bih mogla da budem fizički aktivnija
  • Mogla bih lakše da nađem odgovarajućeg partnera
  • Želela bih da se više družim sa ljudima

Zašto bi tek tada mogla ovo sve?

  • Zato što bih se osećala bolje, hrabrije, snažnije, privlačnije, sigurnije u sebe

E ovo poslednje je tvoje pravo zašto! Nije tvoj cilj da skineš 20 kg, tvoj cilj je da se osećaš na određeni način! Sada kada to znaš, tvoja motivacija je sasvim drugačija zar ne?!

Iza svakog cilja se krije neko osećanje koje želimo da postignemo, a osećanja su uvek snažna motivacija. Kada se osećamo na određeni način, mi možemo menjati kvalitet svog života i postizati više na svim životnim poljima.

Više o tome kako možeš da se motivišeš i ostvariš ciljeve možeš da pogledaš u mom You Tube videu.

2. ŠTA KADA MI SE NE RADI NA CILJU

Takođe, je važno da kada smo na putu do cilja, normalno je da nam se nekada nešto ne radi. To svakako nije razlog da to ne uradimo. Dakle, pristupamo svojim ciljevima sa stavom da će sigurno biti situacija kada nam se nešto ne radi. Unapred donesemo odluku ćemo iako nam se nekada nešto ne radi, to ipak uraditi. Tada se podsetimo se da imamo svoje zašto. Radeći ono što nam se ne radi, mi dolazimo do onoga što nam je važno.

3. RUTINA

Rutina je ono što nam puno olakšava put ka cilju. Sigurno već imaš neke ustaljene rutine, koje ti donose dobre rezultate. To je jasan model, koji nam može služiti kod postizanja bilo kakvog cilja.

Jasan plan iz dana u dan, koji sadrži bar jedan mali korak do cilja, će nam dati motivaciju i držati nas doslednim.

Pa ako je cilj da se osećamo dobro u svom telu, tako što ćemo oslabiti 20kg, onda naša rutina najverovatnije sadržati svakodnevni plan ishrane i neku fizičku aktivnost. Kod plana ishrane ćemo verovatno uvrstiti nabavku namirnica i pripremu obroka. Kod fizičke aktivnosti šetnju i neki trening, recimo. Kada sve ove aktivnosti stavimo u svoj kalendar, svaki dan će sadržati neki korak koji nas vodi bliže cilju, pa makar to bila i neka indirektna stvar kao nabavka zdravih namirnica.

Važno da svoj cilj posmatramo široko. Da sagledamo detaljno šta on sve zaista podrazumeva i da to i zapišemo. Takođe, da zapišemo i šta je sve potrebno da se desi, kako bismo do njega stigli. To će nam dati okvir, koji možemo da razradimo u jasan plan kretanja ka cilju. Sve korake, odnosno akcije je potrebno da upišemo u svoj kalendar, da držimo sebe odgovornim ,jer se ništa neće samo od sebe desiti. Znamo da ako unapred ne odvojimo vreme za bilo šta, obično ta ideja samo ispari.

U SLUČAJU DA TI JE OVAJ TEKST INTERESANTAN, PRIJAVI SE NA NEDELJNI NEWSLETTER GDE REDOVNO DELIM PRIČE NA OVE TEME.