Psihoterapija je rešavanje tvojih problema, dilema ili blokada – razgovorom. Ti, kao klijent sa jedne strane u terapisjki odnos dolaziš sa određenom temom, a psihoterapeut sa druge strane donosi svoju stručnost, znanje i iskustvo.

Glavna odlika ovog odnosa je objektivnost, odnosno bezuslovno prihvatanje i razumevanje, koje klijent dobija od terapeuta. Zato se ovi razgovori razlikuju od svih drugih razgovora, koje možeš voditi sa prijateljima, roditeljima, partnerom itd. Naši bližnji će uvek biti subjektivni i unositi svoja mišljenja i osećanja u razgovore, dok će terapeut ostati na potrebnoj distanci, kako bi te podržao da prepoznaš šta je ono što TI zaista misliš i osećaš i šta je za tebe najbolje rešenje u određenom trenutku.

Pri izboru terapeuta, manje je važan modalitet kojem on pripada, a mnogo je važnije da ti terapeut prija.

Svaki modalitet će pružiti stručnost i strukturu terapijskom procesu, ali bez poverenja i osećaja opuštenosti da kažeš sve što ti je na duši, rezultata najverovatnije neće biti. Zato je osećaj poverenja koji imaš u terapeuta ključ za rezultate koje će terapijski proces doneti. Osećaj poverenja se ogleda u tome da prepoznaš da je terapeutu zaista stalo do tebe i tvoje teme, da te pažljivo sluša i razume kroz šta prolaziš.

Na ovo pitanje ćeš najčešće naići na odgovor tipa, psihoterapija je za tebe ako imaš neke od ovih problema, odnosno simptoma:

• loše si volje (stalno ti nedostaje energija)

• osećaš se bespomoćno (ne znaš šta treba da promeniš)

• preterano brineš ili si anksiozna (nešto će loše da se desi)

• ljuta si, lako planeš (čak i na sitnice)

• nisi motivisana (da uvodiš nove navike, praviš promene)

• loši su ti odnosi ili komunikacija sa partnerom, decom, roditeljima

• ne raduješ se (sve ti je svejedno, sve može i ne mora)

• ne spavaš dobro (ne možeš da zaspiš, budiš se više puta tokom noći)

• nesigurna si (osećaš tremu, neadekvatnost u nekim situacijama)

• ponavljaš iste greške (isti neodgovarajući partner, šef ili posao)

• nekim aspektom života nisi zadovoljna (loše finansije, partnerski odnos, zdravlje…)

. . .

Ja ću pokušati da objasnim zašto dolazi do svih ovih problema, odnosno simptoma. Svi oni su samo posledica, a nama je važno da otkrijemo uzrok, kako bi trajno rešili bilo šta od navedenog. Uzrok je nepoznavanje sebe i svoje autentičnosti. Do toga dolazi iz više razloga. Jedan od njih je zato što je vreme u kome živimo donelo novi trend hiperprodukcije, koji više nego ikada, nameće poruku UKLOPI SE kao vrhunsku vrednost. Drugi važan razlog je naravno naše odrastanje i okolnosti koje su dozvolile ili nisu dozvolile, da budemo svoji i kreativni.

Ovo je sveprisutan fenomen na svim nivoima društva, posebno naglašen kroz snagu medija, koji nas opet više nego ikada obasipaju sa svih strana svojim porukama kakvi treba da budemo i šta da imamo.

Iz tog snažnog materijalno orijentisanog poretka, javlja se potreba da imamo i budemo, ono što većina oko nas jeste ili ima, a gubi se naša autentičnost.

Kako gubimo svoju autentičnost na svim poljima, ispunjavajući nametnute zahteve društva, u nama se prirodno razvijaju unutrašnji konflikti, jer nismo svi isti. Ti konflikti nam prave različite mentalne, emocionalne ili fizičke probleme, odnosno simptome (strahovi, fobije, nemogućnost da se donesu odluke, naprave promene, nađe motivacija, radost itd.).

Neko je pod većim, neko pod manjim uticajem okruženja, medija i sličnog. Od svega toga mi ne možemo da čujemo sebe, svoje istinske potrebe i želje. Zato je potrebno da zastanemo i zagledamo se u sebe, kako bi se iznova upoznali i shvatili ko smo mi danas.

Kada se otklone sva očekivanja društva, roditelja, okruženja, ko smo mi zaista? Kada ne ispunjavamo tuđe želje, očekivanja i htenja, već kada slušamo sebe, svoj unutrašnji glas i biramo ono što je nama važno? Ko smo tada?

Psihoterapija služi da ove odgovore dobiješ. Kada njih znaš, nema više mesta problemima, odnosno simptomima. Psihoterapija je bukvalno alat koji ti može pomoći da sebe iznova upoznaš, prihvatiš i živiš ispunjenije, radosnije i smislenije. Ona ti pomaže da bolje razumeš sebe, svoje potrebe, druge ljude, kao i odnose i komunikaciju sa njima. Kada imaš sva ova razumevanja na dubljem nivou, ti se tada puno lakše nosiš sa životom i svetom oko sebe. Rezultat toga je opuštenost, življenje u trenutku, radovanje sitnicama, pravljenje autentičnih planova i donošenje kvalitetnih odluka.

Do ovih odgovora ne možeš doći sama, jer je uticaj spolja prevelik i ti već odavno sve gledaš kroz svoje naočare sa dioptrijom, koja verno podržava svu tvoju subjektivnost pri posmatranju sebe i sveta oko tebe. Zato je objektivnost terapeuta neophodna, kako bi ti pomogla da se oslobodiš te “dioptrije”, koja ti više ne služi adekvatno. Kada se oslobodimo “dioptrije” mi progledamo, dobijemo kristalno jasnu sliku sebe kakvi jesmo, naše prošlosti, drugih ljudi, kao i sveta oko nas. To je jedan oslobađajuć osećaj.

Postoji dosta zabluda kada je psihoterapija u pitanju, a ja ću ovde navesti nekoliko najčešćih:

• Psihoterapija je davanje gotovih rešenja i saveta – Svaki čovek je individua za sebe i najbolje on može da zna kako se oseća i šta mu je potrebno. Terapeut je tu da pomogne klijentu da bolje i lakše razume sebe i donese odluke ili napravi promene, u skladu sa svojim potrebama.

• Psihoterapija će mi pomoći da promenim ljude oko sebe, jer su oni krivi za moje probleme – Psihoterapija će u najboljem slučaju učiniti da promeniš svoj pogled na sebe i ljude oko tebe, kako bi uvidela da je tvoj život i sve u njemu, tvoja odgovornost, a ne tuđa.

• Psihoterapija je samo za ljude sa dijagnozom – Naprotiv, osobama sa dijagnozama poremećaja ličnosti nije dovoljna samo psihoterapija, već se ona mora kombinovati sa medikamentima u saradnji sa psihijatrom. Psihoterapija sama za sebe je najviše namenjena zdravim strukturama ličnosti, sa svakodnevnim životnim problemima i izazovima.

• Ja ne mogu da se promenim – Svako ko ima dovoljno motivacije da mu bude bolje ima kapacitet za promenu, a na pojedincu je odgovornost da je preuzme ili zaobiđe.

• Simptomi će sami nestati – Najverovatnije je da će se samo usložnjavati vremenom, ako se nešto ne preduzme kada se oni primete.

MOJ PRISTUP INDIVIDUALNOJ PSIHOTERAPIJI

Pri izboru terapeuta, manje je važan modalitet kojem on pripada, a mnogo je važnije da ti terapeut prija.

Svaki modalitet će pružiti stručnost i strukturu terapijskom procesu, ali bez poverenja i osećaja opuštenosti da kažeš sve što ti je na duši, rezultata najverovatnije neće biti. Zato je osećaj poverenja koji imaš u terapeuta ključ za rezultate koje će terapijski proces doneti. Osećaj poverenja se ogleda u tome da prepoznaš da je terapeutu zaista stalo do tebe i tvoje teme, da te pažljivo sluša i razume kroz šta prolaziš.

Ja posmatram ličnost kao celinu. Smatram da smo mi trodimenzionalna bića, koja imaju um, telo i dušu i da te tri celine funkcionišu kao sat. jedno bez drugog ne može i kada jedno zakaže druga dva pate i tako u krug.

Verujem da je važno da negujemo svoje telo, tako što vodimo računa o zdravlju. I da je jednako važno da hranimo um konstruktivnim idejama i razumevanjem svog kako unutrašnjeg, tako i spoljašnjeg sveta. Kao i da slušamo svoju dušu, odnosno intuiciju.

Od početka moje karijere u radu sa ljudima, radila sam online seanse sa našim ženama u dijaspori, koje žele da rade sa terapeutom na svom jeziku, a nisu u mogućnosti da ga nađu tamo gde žive. Tako sam kroz godine stekla iskustvo da proces jednako dobro funkcioniše online kao i uživo. Zato sam u međuvremenu odlučila da u potpunosti pređem na online rad kako ne bih bila vezana za mesto boravka i kako bih uvek bila na raspolaganju svojim klijentima, nevezano gde se fizički nalazim.


Dinamika rada koja daje najbolje i najbrže rezultate je jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. Ključna komponentna uspešnosti psihoterapijskog procesa je kontinuitet. Naravno, svaki čovek je individua za sebe, pa je tako na klijentu da odredi svoju dinamiku rada u skladu sa sopstvenim potrebama i mogućnostima, u datom trenutku. Kada su sureti ređi od razmaka od dve nedelje, to spada pod savetovanje, a ne psihoterapiju. To znači da se ne prave duboke promene u karakteru, već se eventualno mogu prevazići neki kratkoročni izazovi.

Trajanje seanse je sat vremena. Radimo preko Zoom platforme.

Za dodatna pitanja i zakazivanje termina, možeš mi pisati na mejl: brankakizdobranski@gmail.com